Oldalak

2014. augusztus 20., szerda

Közlésre elfogadott kézirat 3.

A tollatkák a madarak leggyakoribb szimbionta szervezetei. Gyakoriságuk ellenére a madár-tollatka kapcsolat kevéssé ismert. Régebbi nézet szerint a tollatkák a madarak parazitái, azonban napvilágot láttak olyan tanulmányok is, ahol ezt nem sikerült bizonyítani és az atkákat inkább kommenzalista vagy akár mutualista szervezetekként említették. Ennek tisztázása érdekében egy tág európai kollaboráció keretében számos kutató megosztotta saját tollatka prevalencia és abundancia adatait és feltöltötte egy központi adatbázisba. A végeredmény egy egyedien tág és nagyszabású adatsor lett, ami jelenleg 119 madárfaj 75944 egyedének adatait tartalmazza és fokozatosan gyarapodik. Ennek alapján egy előző vizsgálatban azt találtuk, hogy a tollatkák nem parazita szimbiontái a madaraknak (Galván et al. 2012). Következő lépésként azt teszteltük, hogy vajon a tollatka prevalencia és abundancia értékek gazdafaj-specifikusak vagy sem.   Ennek érdekében a fenti két metrika repetabilitását elemeztük, úgy hogy közben kizártunk potenciálisan zavaró tényezőket. Azt találtuk, hogy a prevalencia mérsékelt, míg az intenzitás alacsony, bár szignifikáns repetabilitást mutat. Kéziratunkat bírálatra beküldtük a PLoS ONE nevű ingyen elérhető online szaklapba, amit nemrég közlésre elfogadtak.

Galván I, Aguilera E, Atiénzar F, Barba E, Blanco G, Cantó JL, Cortés V, Frías Ó, Kovács I, Meléndez L, Møller AP, Monrós JS, Pap PL, Piculo R, Senar JC, Serrano D, Tella JL, Vágási CI, Vögeli M and Jovani R 2012. Feather mites and body condition of their avian hosts: a large correlative study. Journal of Avian Biology 43: 273–279.

Diaz-Real J, Serrano D, Pérez-Tris J, Fernández-González S, Bermejo A, Calleja JA, de la Puente J, de Palacio D, Martínez JL, Moreno-Opo R, Ponce C, Frías Ó, Tella JL, Møller AP, Figuerola J, Pap PL, Kovács I, Vágási CI, Meléndez L, Blanco G, Aguilera E, Senar JC, Galván I, Atiénzar F, Barba E, Cantó JL, Cortés V, Monrós JS, Piculo R, Vögeli M, Borras A, Navarro C, Mestre A and Jovani R. 2014. Symbiotic feather mite load is a species-specific trait in birds. PLoS ONE (in press).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése