Oldalak

2014. október 30., csütörtök

Tudománynépszerűsítő kézirat benyújtása és elfogadása

Célul tűztem ki, hogy pályázatom kutatási témáját egy szélesebb publikum előtt is bemutatom. Ennek érdekében egy tudománynépszerűsítő kéziratot írtunk, amiben törekedtünk közérthetően bemutatni, hogy az oxidatív stressz állapot hogyan befolyásolhatja életünket. Arra a sokakat felcsigázó kérdésre keressük a választ, hogy miért öregedünk és halunk meg. A bevezetőben rámutatunk arra, hogy ez miért egy érdekes biológiai kérdés, milyen vonatkozásai vannak, milyen öregedést magyarázó evolúciós elméletek láttak napvilágot és mit jelent az oxidatív stressz. Majd rátérünk az oxidatív stressz szerepére az öregedésben és górcső alá vesszük azokat az elméleteket, amelyek alapját a sejtszinten történő, oxidatív stressz által előidézett károsodások képezik. Végezetül saját előzetes eredményeinket mutatjuk be, amiben európai madarak filogenetikai összehasonlításával azt találtuk, hogy a testmérethez viszonyított hosszú élettartamú (tehát lassabban öregedő) fajok oxidatív sejtkárosodásának mértéke kisebb.

Kéziratunkat a Magyar Tudományba nyújtottuk be, ahol egy közérthetőséget még inkább segítő nyelvezeti átalakítás után azt közlésre elfogadták.

Vágási CI, Vincze O, Pap PL és Barta Z 2015. Öregedés és oxidatív stressz madaraknál [Ageing and oxidative stress in birds]. Magyar Tudomány (nyomtatásban).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése